+36-30-6250126 info@veronikavallus.com

Látogatóban a müncheni Inhorgenta ékszer kiállításon

Minden évben megrendezik Münchenben az Inhorgenta nevű ékszerész kiállítást, amelyen ékszertervezők, nagy világcégek, illetve kis manufaktúrák is bemutatják legújabb kollekcióikat. Találkozhatunk itt kis szériás egyedi design ékszerekkel és láthatunk komoly, nagy múltú ékszerész cégeket óriási választékkal. 2019-ben erre az eseményre február 22. és 25. között került sor. Ez a kiállítás az ékszerészek és órások évenkénti szezonkezdésének is mondható, minden szakmabeli nagy várakozással tekint elébe. A néhány héttel később ugyanitt megrendezésre kerülő Handwerk & Design ( = Kézműves & Design) vásárral ellentétben, amely kifejezetten a kézművességre helyezi a hangsúlyt és teljesen nyilvános a közönség számára, az Inhorgenta egy szakmai kiállítás, ahol a belépés regisztrációhoz kötött.

Tapasztalatok ékszertervező szemmel

Látogatóként a kiállításon

Idén először én is meglátogattam ezt a kiállítást, kíváncsian vártam, milyen érdekességeket és szépségeket fogok látni. Hát a kiállítás minden várakozásomat felülmúlta.

Kezdjük először is a szervezéssel. Fantasztikus, német precizitással megszervezett, logisztikázott kiállításról van szó. Már a jegyek megrendelése is gyorsan lebonyolítható, a kiállítás kezdetekor a már neten letöltött jegyekkel simán, sorban állás nélkül be lehet jutni a rendezvény területére. Mindenhol rengeteg információs anyag és útbaigazító tábla található. Ha valaki nem beszél nyelveket, akkor is könnyedén eligazodik a „rengetegben”.

Az első napot a kiállítás végig járásával töltöttem. Ez nem kis feladat, nagy a terület és bizony estére már nem éreztem a lábamat. Másnapra összeállt a kép és már célzottan látogattam meg azokat a standokat és kiállítókat, amelyek különösen érdekeltek. Természetes a fő fókuszpont a kisebb manufaktúrák voltak. Érdekelt, hogy milyen ékszertervezők vannak, milyen szemléletet követnek és mekkora kollekciókkal állnak ki a közönség elé. Érdekes módon mennyiségben többre számítottam, volt ahol tényleg csak néhány ékszer volt kiállítva. Ennek az oka valószínűleg, hogy nem a teljes kollekciót hozták ki, hanem csak az az évi új darabokat kívánták bemutatni.

Jártam a drágakő szekcióban is, hát az lenyűgöző volt! Egyébként is vonzódom a szép kövekhez, hát itt találkoztam mindenféle színnel, formával, ismert és kevésbé ismert drágakő fajtával. Itt tényleg csak a pénztárca szab határt egy ékszertervező vágyainak. Az emberek kedvesek, segítőkészek, persze nem is várható más, hiszen mindenkinek fontos, hogy a saját cégéről és márkájáról a lehető legjobb képet mutasson és természetesen jövendő vevőket is szerezzen.

Kortárs és hagyományos ékszer

Ahány tervező, annyi ékszer. Nem lehet meghatározni feketén-fehéren, hogy milyen divathullám következik, az ékszerészvilág egyébként is óvatosabb és lassabban mozdul divatirányzatok felé. Természetesen léteznek divatok, amikor felkapnak egy anyagot vagy formai megoldást, gondoljunk csak a rozé arany hullámra, amely néhány éve tart. Itt azonban mindenfélével találkozhatunk.

Kortárs ékszer

Az Inhorgenta a modern ékszertervezés fellegvára, a szakmai szív gyorsabban dobog, amint az ember szembesül a legújabb irányzatokkal. A kiállítók a C és B épületekben olyan gazdag ékszerészeti kultúrával és eredeti stílusirányzatokkal ismertetik meg a látogatókat, amellyel máshol nemigen találkozhatunk. Ékszertervezők és manufaktúrák sora mutatja be a design és kivitelezési bravúrok palettáját, amelyet néhány mellékelt képen be is mutatok.

Leen Heyne ékszertervező gyűrűi
Matt felületek,újszerű foglalási módok
Kathrin Saettele filigrán brossa
Az év designere, Corinna Heller gyűrűje

Hagyományos ékszer

A modern design ékszerek mellett a hagyományos ékszerek is hangsúlyosan jelen vannak. A 2019-es nemesfém ékszer díjat az art deco jegyében egy gyémántokkal kirakott fülbevaló nyerte el.

Hans D. Krieger győztes art deco fülbevalója

Az területek elnevezései sokatmondóak, pl. Timepiece,  az órások bemutaó épülete, vagy Elegance &Lifestyle, a divatékszerek szlogenje és Fine Jewelry, a nemesfémből készült ékszerek számára. Brand New – New Brand vagy a Forum Innovation a feltörekvő új márkák platformja, míg a Konzept Forum a már ismert designerek számára fenntartott terület.

Az Inhorgenta kiállítás hosszú évtizedek óta jelentős szerepet játszik az ékszerész és órás szakma minőségi szinten tartásában. Fontos platformot kínál a kortárs ékszertervezőknek, és kiugrási lehetőséget nyújt ambiciózus, kezdő műhelyeknek.

Jövőre is megyek

Összefoglalásul azt kell mondanom, hogy minden perc megérte, amit ott töltöttem. Mindig is követtem a neten a szakmai fórumokat és ismerkedem az újdonságokkal, mégis más közvetlen közelről találkozni új trendekkel. Ahány ember, annyiféle, és ahány ékszertervező, annyiféle szemlélettel közelítenek az anyagok, ékszerek felé. Feltöltődtem, rengeteg inspirációt kaptam, ami kicsit kizökkent majd a megszokott megoldásokból. Nagyon remélem, hogy ezek az inspirációk sikeresen megjelennek majd a 2019-ben elkészülő ékszereimben.