+36-30-6250126 info@veronikavallus.com

A goshenit drágakő hallatán mindenki elcsodálkozik, hogy milyen érdekes neve van és még soha nem hallottak róla. Ezért úgy gondoltam, hogy kicsit összefoglalom, hogy erről a kőről mit kell tudni és én hogyan találkoztam vele.

Egy kedves megrendelő keresett meg a következő igényekkel. Eljegyzési gyűrűt szeretett volna, nagy középső kővel, amely lehetőleg színtelen és mindenképpen természetes eredetű drágakő legyen. A cirkónia és Swarovski kristály így kiesett a lehetőségek közül és sajnos a gyémánt is, hiszen ilyen méretű gyémánt már a sok milliós nagyságrendbe tartozik.

Nekem rögtön a goshenit jutott az eszembe, mert nem sokkal korábban ilyen gyönyörű drágaköveket tartottam a kezemben, és már akkor azon gondolkodtam, hogy milyen ékszerhez fogom felhasználni.

Goshenit, a színtelen berill

A goshenit a berill csoportba tartozik, neve a görög berüllosz szóból származik. A berilleknek számos színváltozata létezik, attól függően, hogy milyen nyomelemeket tartalmaz. Érdekesség, hogy már az ókorban is felfedezték ezeket a drágaköveket, pl. szobrok szemeit alakították ki velük. Az 1300 években berillből szem elé való lencséket csiszoltak, ebből a szóból származik a német „Brille= szemüveg” elnevezés is.

A fizikai és kémiai tulajdonságokat nem sorolom fel, inkább változatait, annak színeit és a hozzájuk tartozó elnevezésüket:

Smaragd – zöld : a zöld színt a króm adja

akvamarin – kék : vasat tartalmaz

Morganit-rózsaszín – a mangántól rózsaszín

 Heliodor – sárgászöld    – : vanádium, mangán valamint urán-oxid

 Aranyberill – aranysárga: vas, mangán

 GOSHENIT – színtelen: nincsenek nyomelemek ( nevét a Massachusetts (USA) állambéli Goshen lelőhelyről kapta)

Goshenit eljegyzési gyűrű gyémántokkal

És most egy érdekes összefoglaló a berill egyéb tulajdonságairól:

„A berillt már Mezopotámiában is nagyra értékelték. Izraelbe kerülve a zsidók mágikus kőként tisztelték.
Szerepe a középkori gyógyászatban fontos. Megenbergi Konrád (1309-74) írja: „Úgy tartják, hogy ez a kő segít az anginának nevezett torokbetegségen. Elűzi azokat a mirigyeket, amelyeket gonosz nedvek okoznak a torokban, ha bedörgölik azokat a kővel, különösen a kezdeti szakaszban. Arra is képes, hogy ismét fölébressze a házastársak közötti szerelmet, és viselőjének nagy tekintélyt szerez.” A zöld berillről azt tartották, hogy gyógyítja a szembetegségeket és a máj nyavalyáit.
Az asztrológiában „fáradhatatlan figyelmeztetőnek” számít, és állítólag erősíti a Merkúr pozitív hatásait. Hosszú utazásokon talizmánként ajánlották. Az Ikrek jegyében születettek számára különösen hasznos: gondoskodik baráti körük sértetlenségéről. A szellemileg nagyon éber „iker” arra is képes, hogy a berill révén bizonyos figyelmeztetéseket is fölfogjon. Jó hatása van szellemi és testi kimerültség esetén is. Az öröm köve.
Forrás: http://lexikon.katolikus.hu/B/berillek.html

A kő nem teljesen színtelen, van benne némi kékes beütés. Remek alternatíva azok számára, akik szeretik a csillogást és látványos gyűrűt szeretnének. Így született meg ez a fehér arany goshenit eljegyzési gyűrű, egy nagy szögletes csiszolású központi kővel, amelyet két oldalt princess, azaz szögletes csiszolású gyémántok szegélyeznek. A kő igen látványos, szép csillogású és nem utolsósorban elérhető áron beszerezhető.