+36-30-6250126 info@veronikavallus.com

Mit is jelent a szoliter gyűrű?

 

H a a szoliter szó jelentéséből indulunk ki, akkor a francia eredetű szó azt jelenti, hogy külön álló. Ez egy gyűrűre vetítve azt jelenti, hogy egy külön álló drágakövet kíván a tervező hangsúlyozni, annak a szépségét kiemelni. Esetünkben, ha egy gyémánt eljegyzési gyűrűre gondolunk, akkor mindenkinek nagyjából ugyanaz az eljegyzési gyűrű ugrik be, egy sima karika, amelyen középen, foglalatban egy ragyogó gyémánt csillog. Ez a szinte ikonikus forma, amely ma annyira természetesnek tűnik, csak kb. 133 évre nyúlik vissza. Charles Lewis Tiffany, a híres amerikai Tiffany and Co. alapítója találta ki, tervezte meg ezt a formát. Hogy mely korban is vagyunk? 1886-ban, amikor a gyűrűt megtervezték, New Yorkban felavatják a szabadságszobrot, Párizsban megnyitják a Folies Bergere mulatót és kikeverik az első Coca Colát.

Charles Lewis Tiffany ékszerész az üzletében

A Tiffany gyűrű

 

Charles Lewis Tiffany a tervezésnél azt tartotta szem előtt, hogy egyetlen, tökéletes csiszolású gyémánt – mint az az örök szerelem jelképe – legyen a figyelem középpontjában. Az eredeti, egyszerű designban hat karom tartja, illetve emeli el a kerek gyémántot az alatta futó arany karikától. Szinte piedesztálra emeli a tökéletes drágakövet, amely így akadálytalanul csilloghat a rá vetülő fényben. Több fény egyenlő a több csillogás! A sugarak szabadon áthatolhatnak a karmok között, megvilágítva a gyémánt alsó részét is, így felerősítve annak csillogását. Ez a szakmájában akkor forradalmi újítás sokkal ragyogóbbá tette a gyémántokat. Annyira sikeres darab lett, hogy a szoliter gyűrű alatt azóta is Tiffany stílusú foglalatot értik legtöbbször.

Klasszikus Tiffany szoliter gyűrű
Tiffany stílusú szoliter gyűrű
Tiffany stílusú rozé arany szoliter gyémánt gyűrű

Mitől más ez a szoliter gyűrű?

 

Ezt megelőzően, e foglalási mód előtt a gyémántoknál zárt foglalatot, úgynevezett button foglalatot alkalmaztak, amely körbezárta gyémánt alsó részét és tompította annak csillogását. A fény csak a kő felszínére esett, persze így is csillogott, hiszen gyémántról beszélünk, de mégsem annyira, mint a Tiffany foglalatban.

Button, zárt foglalatos gyémánt gyűrű

 

Az arany karika egyszerűsége is újszerű volt akkoriban, azt szerette volna, ha semmi nem tereli el a figyelmet magáról a kőről. Így érthető az elnevezés is, szoliter gyűrű, tehát egyetlen, egyedülálló drágakő díszíti a gyűrűt.

A kő lehet kisebb, vagy nagyobb, ezzel a foglalattal a maximum hozható ki belőle. Ez a foglalási mód rögtön nagy sikert aratott, népszerűsége azóta is töretlen. A cég mind a mai napig is virágzik, neve szorosan kötődik ehhez a szoliter gyűrű fajtához, amely fogalommá vált, bár rengeteg szebbnél-szebb ékszert terveztek és tartanak azóta is. Audrey Hepburn szereplésével film is készült róla, amelynek magyar címe: Álom luxuskivitelben.

A Tiffany foglalat 130 éves évfordulójára a cég két újabb design változattal rukkolt elő. Ekkor először a Tiffany gyűrűt rozé aranyból is elkészítették. Egy limitált szériában kapható 130 db pavé foglalatú gyémánttal berakott gyűrűt is bemutattak. Az abszolút luxus gyűrűben 130 db kis pavé briliáns ékíti körben a platina karikát. A középső gyémánt 1,5-től 6 karátig terjedhet.

Szoliter gyűrű pavé foglalattal
Tiffany eljegyzési gyűrű pár

Más szoliter gyűrűk

Természetesen más cégeknél is találhatunk szoliter gyűrűket, elérhetőbb kategóriában is. Lehet a gyűrű ezüst, a kő lehet gyémánt, cirkónia vagy akár más, színes drágakő is. Manapság egyre többen választanak színes drágaköveket is eljegyzési szoliter gyűrűjükhöz, pl. aquamarint, zafírt. Én is használtam már megrendelőm kérésére színes drágakövet, egy gyönyörű színátmenetes dinnye turmalint. Az azonban biztos, hogy az ékszertervezők a színes kövek használatakor is gyakran a híres Tiffany foglalathoz nyúlnak vissza.

Aquamarin szoliter eljegyzési gyűrű
Aquamarin eljegyzési gyűrű
Rubin szoliter eljegyzési gyűrű