+36-30-6250126 info@veronikavallus.com

Hogyan lett a gyémánt eljegyzési gyűrű a szerelem szimbóluma?

A gyémánt eljegyzési gyűrű hosszú idő óta az igaz szerelem szimbólumává vált. Lehet szoliter vagy több kővel kirakott, lehet briliáns vagy navette csiszolású, az szinte mindegy. Ami biztos, egy átadott gyémánt gyűrű egy dobozkában eljegyzést és összetartozást jelent.


Hogyan vált szokássá eljegyzési gyűrűt adni? És miért pont gyémántot?

A gyűrű, mint szimbólum egészen az egyiptomi birodalom időszakáig nyúlik vissza. Itt találunk először utalást arra, hogy a párok gyűrűt cseréltek egymással. Akkoriban fonott sást vagy bőr csíkokat használtak, de a szokás bizonyíthatóan megvolt. Az anyagot egy körré formálták, amely végtelenségével az örök szerelmet jelképezte. Ezen kívül azt vallották, hogy a kéz negyedik ujjában egy olyan ér fut, amely egyenesen az ember szívébe tart. Ezért a gyűrűt  a negyedik ujjon kell hordani, hogy a szerelmet és összetartozást jelképezze.

Az első gyémánt eljegyzési gyűrű

A gyűrű, mint a szerelem jelképe ezek szerint már az egyiptomi korban is fellelhető. De mikortól beszélünk gyémánt eljegyzési gyűrűről? Az első említés a 15. századra esik, amikor I. Miksa német-római császár eljegyezte Burgundi Máriát. Mária egy gyűrűt kapott jegyajándékul, egy arany gyűrűt, amelyen több kis gyémánt egy M betűt formázott.

Ez az első ismert gyémánt eljegyzési gyűrű, amelyet azonban az idők folyamán számtalan változat követett. Nem csak gyémántot, hanem más drágaköveket is felhasználtak, a díszítés formája is a kornak megfelelően változott. Kedveltek voltak a virág, illetve levélke motívumok, láthatunk masnit, vagy szív alakot is.

Hogyan terjedt el a gyémánt eljegyzési gyűrű?

A gyémánt térhódítása a De Beers cég zseniális hirdetési kampányának köszönhető. Az 1888-ban alapított cég drágakövek, főleg nyers gyémánt bányászatára szakosodott vállalat. A De Beers  a huszadik század elején afrikai bányászatok során hatalmas gyémánt lelőhelyre bukkant. Hirtelen óriási mennyiségű gyémánt került volna a piacra, ami megrengette volna az addig exkluzív drágakőnek számító gyémánt pozicióját. A kereslet ekkorra már egyébként is elkezdett visszaesni, a gyémánt erősen kötődött a vagyonhoz és gazdagsághoz, amelyet csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Ne felejtsük el, hogy ekkorra esett a nagy gazdasági válság időszaka is. A cégnek ki kellet valamit találni, ami a gyémánt eredeti dicsfényét megtartja és az eladásokat is fellendíti.. 1938-ban egy új hirdetési kampányba kezdtek, amely a gyémántot az emberek szemében és tudatában az örök szerelemmel és boldogsággal azonosította. A gyémánt eljegyzési gyűrű a szerelem elhagyhatatlan kísérőjévé vált, amely nélkül nincs leánykérés. A hirdetési kampány sikerrel járt, három év alatt a gyémánt iránti kereslet 55%-kal ugrott meg.

A De Beers cég 1947-ben ismét egy hirdetési kampányt indított és most már egy ikonikus mondatot is fűzött hozzá, amely azóta is a gyémánt állandó kísérője.
A diamond is forever”, azaz a Egy gyémánt örökkévaló! Ugye mindenki ismeri ezt a mondatot? Ez a De Beers cég szlogenje, amelyhez később a James Bond filmek készítői is visszanyúltak és az egyik filmjük címeként használták fel: Diamonds are forever.

A De Beers cég egyik 1948-as hirdetése

Marketing fogás ide vagy oda, az biztos, hogy ez a csodálatos kő szlogen nélkül is mindenkit elvarázsol csillogásával.