+36-30-6250126 info@veronikavallus.com

Az eljegyzési gyűrű hosszú időn keresztül egyet jelentett a szoliter gyűrűvel, amelynek közepén jellemzően egy fehér gyémánt szikrázik. Manapság egyre gyakrabban a gyémántok egy új fajtája bukkan fel, amely különlegességével hívja fel magára a figyelmet. Ez a só-bors gyémánt, amely az angol salt and pepper diamond kifejezés magyarított változata. Egyre inkább növekszik a népszerűsége és sokan választják nem mindennapi látványa miatt. Ezek nem finomkodó kövek, inkább a természetes, vad szépség jellemző rájuk. A szürke szín széles spektruma megtalálható bennük a világostól egészen a szinte fekete színig.

Egy salt and pepper gyémánt rozé arany gyűrűben

Mi is az a salt and pepper, só-bors gyémánt?

Mint minden természetes gyémánt, a só bors gyémántok is a földkéreg alatt formálódtak sok millió évvel ezelőtt. Korábban a tiszta és fehér gyémántokat keresték és tartották nagyra, ennek a szürkés gyémántnak nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, ám a mai modern fiatalok egyre inkább szakítanak a hagyományos felfogással és elkezdik felfedezni és megszeretni ezt a különleges és egyedi drágakövet.
Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy egy gyémánt minőségét többféle kritérium alapján osztályozzák. Ezt az angolban használatos szavak alapján 4 C-vel szokták jelölni:
Color =Szín
Clarity = Tisztaság
Cut = Csiszolat
Carat = Karát, illetve súly
Ezek határozzák meg egy gyémánt színét, valamint értékét. Minket ez esetben a Clarity, tehát a tisztaság érdekel. A tisztaság a salt and pepper gyémántoknál az apró tökéletlenségeket jelenti.

A gyémántok, kialakulásuk során különféle ásványokkal, szénnel vagy akár más gyémántokkal is keveredhettek. Ezek mennyisége és színe határozza meg a gyémánt színét, megjelenését. Láthatók bennük kisebb fekete, fehér zárványok, vagy foltok, amelyek érdekes rajzolatos hatást keltenek. Lehet bennük felhős elszíneződés, sőt még hajszálnyi repedés is. Még a nagy tisztaságú fehér gyémántoknál is fellelhetők apróbb zárványok, amelyek szabad szemmel nem láthatóak.

A salt and pepper gyémánt esetében azonban sokkal több ilyen zárványról beszélhetünk. Ezek adják a fehérrel keveredő szürkés , feketés árnyalatát – hasonlóan a só és borshoz – és innen kapta a nevét is. Szépségük abban rejlik, hogy nincs két egyforma gyémánt. Az egyikben több zárvány található, amely igazán kontrasztos hatást kelt. A másikban kevés, felhő szerű elszíneződés van, ezáltal világosabb, egységesebb a színezete.

Különböző színű salt and pepper gyémántok (Fotó: The Gem Museum) https://thegemmuseum.gallery/the-rising-trend-of-salt-and-pepper-diamonds/

Miért választanak sokan só-bors gyémántos eljegyzési gyűrűt?

Salt and pepper gyémántos eljegyzési gyűrű


Az eljegyzési gyűrű egy szerelmi jelkép. Valami, ami egy párt összeköt és érzelmeiket kifejezi. Miért legyen egy ilyen gyűrű olyan, mint mindenki másé? Legyen eredeti, egyedi, amelyből tényleg csupán az az egy létezik. Ehhez tökéletes választás egy só-bors gyémántos eljegyzési gyűrű. Gyémánt, de nem olyan gyémánt, eljegyzési gyűrű, de ilyen csak egy van. Ez bizonyosan kitűnik a tömegből.

Ezek a gyémántok szimbolikus jelentéssel is bírnak. Gyémánt szilárdságúak, de vannak benne tökéletlenségek és hibák. Mint egy házasságban. A házasság is legyen hosszú életű, ám nem lesz mentes vitáktól, veszekedésektől, esetleg mélypontoktól. Egy ilyen gyűrű azt képviseli, amilyenek mi is vagyunk. Minden ember más, mindenkinek van hibája, ám ideális esetben azzal együtt szeretjük őket.

Egy másik, nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a kövek nem annyira drágák, mint a tiszta fehér gyémántok. Amellett, hogy egy teljesen egyedi ékszer készülhet belőle, amellett ugyanannyi költséggel egy sokkal nagyobb gyémántot választhatunk és látványosabb ékszer készülhet belőle.

A salt and pepper gyémántok további nagy előnye: ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint a hagyományos gyémántoknak. Könnyebb bányászni, kevesebb erőforrást és időt igényel. Ezáltal kisebb a környezetre rótt negatív hatása.

Milyen salt and pepper, azaz só és bors ékszerek készülhetnek?


Bármilyen! Más drágakővel társítva is izgalmas, kontrasztos ékszer készíthető belőle. A csodálatos szürkés árnyalat tökéletesen párja lehet más színű drágaköveknek. Mivel azonban nem egy tiszta kőről beszélünk, ezért nem csillognak annyira, mint egy zárvány nélküli kő. Fénytörésük kisebb, felületük inkább selymes hatást kelt. Viszont egy tiszta fehér gyémánt tüzét is fokozhatják. Egy szem kőként egy karikagyűrűben is jól mutatnak. Színük miatt férfi ékszerekbe és gyűrűkbe is kiválóan beilleszthetők.
Számtalan formában léteznek, gyönyörűen csiszolhatók.
Gyönyörű ékszerek születnek több só-bors gyémánt egy ékszerbe történő foglalásával is. A szürke többféle árnyalata pazar hatást tud kelteni.
A salt and pepper gyémántok sokszínűségükkel válnak egyedivé.