+36-30-6250126 info@veronikavallus.com

Az eljegyzési gyűrű viselése, illetve azt megelőzően az átadása az első, nagyon fontos tárgyiasult kifejezése a párok egymás iránti elköteleződésének, hosszú távra tervezett szerelemüknek. A szerelem – azt mondják – örök, az esküvő pedig egy csodálatos indítása egy közös életnek. Mint minden, az esküvők, menyasszonyi ruhák, sőt még az eljegyzési gyűrűk divatja is változik az idők során. Ezt a változását lemérhetjük az esküvői ruhákon, a virágdíszítésen, az esküvő helyszínének megválasztásán, sőt még a jegygyűrű kiválasztásánál is. Az eljegyzési gyűrű lehet klasszikus, letisztult, vagy a manapság oly kedvelt „vintage”, azaz régies. Lehet arany, vagy ezüst, lehet sárga, vagy rozé, gyémánttal, rubinnal vagy zafírral foglalt, lehet kerek, ovális, négyszög alakú. A gyűrű bármilyen lehet, de a jegygyűrű viselésének vannak íratlan szabályai. Eljegyzéskor a bal kézen hordjuk, majd az esküvő után kerül át a jobb kézre.

Mióta viselünk eljegyzési gyűrűt?

Állítólag az első eljegyzési gyűrűt 1477-ben Maximilian von Österreich adta át kedvesének, Maria von Burgundnak, ez egy arany gyűrű volt, amelyen egy gyémántokkal kirakott M betű volt látható.

forrás: https://www.catawiki.de

Hát ezt sem bizonyítani, sem megcáfolni nem tudjuk, de az bizonyos, hogy minden korban adtak ajándékot, hogy házasodási szándékukat kifejezzék. Ezek jegyajándékok voltak. A 18 – 19. században lassan megjelentek az ékszer ajándékok is, eleinte mindenféle, nyakláncok, függők, gyűrűk. A viselt jegygyűrűk ekkor még nem a ma ismert klasszikus egy köves modellek (szoliter gyűrűk) voltak, hanem gyakran apró kövekkel kirakott szívek, virágok vagy masnik.

Milyen  jegygyűrűt viseljünk ?

A vőlegény nagy kihívás előtt áll. Az eljegyzési gyűrű legyen időt álló, de azért legyen divatos is. Tessen a menyasszonynak és tükrözze annak stílusát. A kínálat hatalmas, az utóbbi években rengeteg trend erősödött, majd szorult vissza. Az éllovas, amely változatlanul tartja magát, az a gyémánt, amely megjelenik az eljegyzési gyűrűkben, de egyre gyakrabban a jegygyűrű párban is fellelhető. Az a bizonyos klasszikus, ragyogó gyémánt eljegyzési gyűrű a híres Tiffany and Co. ékszereket gyártó cég nevéhez kötődik és azóta is egy ikonikus darab. A gyűrű egyetlen ragyogó gyémántot tartalmaz, amelyet hat karmos foglalat tart, kiemelve annak teljes szépségét és csillogását.
Aki nem engedheti meg magának a gyémántot, az is talál gyönyörű helyettesítő köveket, amelyek megtévesztésig hasonlítanak a gyémántra, árban mégis elérhetőek. Ilyen a Swarovski kristály, a cirkónia, ám egyre inkább divatba jönnek a színes kövek is, az aquamarin, a zafír, vagy a smaragd. Igazán egyedi eljegyzési gyűrű készülhet például dinnye turmalinból is. Egy szó, mint száz, lényeg az eljegyzési gyűrű viselése, amely kifejezi összetartozásunkat. A többi ízlés és pénztárca kérdése.

Milyen eljegyzési gyűrűket viseltek híres színésznők?

Az ékszerek gyakran tükrözik vissza a kor stílusirányzatait, például a  20-as, 30-as évek art deco mozgalma az ékszerekben, így az eljegyzési gyűrűk formavilágában is megjelent. A formák geometrikusabbak, a nagyobb drágaköveket gyakran apró kövek szegélyezték. Ilyen az az eljegyzési gyűrű, amelyet Rainer, Monaco hercege adott át kedvesének, Grace Kelly színésznőnek.

Ilyen eljegyzési gyűrűt viselt Grace Kelly

Annak idején nagy feltűnést keltett Joe DiMaggio Marilyn Monroenak adott, körben gyémántokkal szegélyezett eljegyzési gyűrűje.

Marilyn Monroe gyémántokkal körberakott eljegyzési gyűrűje

Szintén híres darab például az 1953-ban Jackie Kennedynek ajándékozott smaragd és gyémánt eljegyzési gyűrű.

Jackie Kennedy által viselt eljegyzési gyűrű

Hogy a hírességekél maradjuk, nem lehet nem említést tenni Elizabeth Taylor Richard Burtontől kapott káprázatos 33 karátos eljegyzési gyűrűjéről.

Ilyen eljegyzési gyűrűt viselt Elisabeth Taylor. Richard Burtontől kapott 33 karátos gyűrűje

Milyen eljegyzési gyűrűt viselnek, akik a modern formákat szeretik?

Manapság a letisztult formavilágú eljegyzési gyűrűk is hódítanak, ezeknél az anyag szépsége, vagy a kő szépsége dominál mindenféle, a tervező által felesleges gondolt sallang nélkül. Az anyaghasználatban  a nemesfémek mellett megjelentek a modern kor termékei: az acél, kerámia, karbon.

Egy szó, mint száz, a választék hatalmas, ötletek és formák milliói kápráztatják el a házasulandókat. Érdemes időt és energiát szánni arra, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább tetsző formát, hiszen ideális esetben életünk végéig boldogságunk egyik szimbólumát viseljük majd kezünkön.