+36-30-6250126 info@veronikavallus.com

Számos történet és legenda fűződik a gyöngyhöz. Kleopátra például egyszer állítólag egy étkezés során egy hatalmas gyöngy fülbevalót oldott fel ecetben, hogy utána megigya az értékes folyadékot. Mindezt csak azért, hogy megnyerjen egy fogadást Antonius ellen, amely arról szólt, melyikük tud drágább lakomát felszolgálni és elfogyasztani. Ez persze a mesék birodalma, hiszen nincs az a maró ecet, amely ilyen rövid idő alatt képes lenne feloldani ezt az organikus anyagot. A gyöngy mítoszához évezredek óta a szépség, luxus, sőt a gyógyító erő fogalma is kötődik. De manapság sajnos még az ódivatúság és a kissé poros elegancia is. Sokunknak nagymamáink gyöngy fülbevalója vagy gyöngysora jut az eszébe, amikor gyöngy ékszerről van szó.

A modern és fiatalos gyöngy

Itt az idő, hogy a gyöngyékszer kikerüljön a poros fiókból és új szemlélettel, kortárs designerek alkotásai révén új fényben ragyogjon. Míg régebben a gyöngy hagyományos kísérője a platina, gyémántok voltak, ma már szívesen kombinálják ezüsttel, acéllal, de még bőrrel is. A paletta is rendkívül sokrétű. Nemcsak a gyöngy eredetét illetően, hiszen elkezdve az elérhetőbb árú tenyésztett édesvízi gyöngytől eljuthatunk a drágább szegmensbe tartozó tahiti gyöngyökig, amelyek elképesztő színekben pompáznak. Az árkategória is ennek megfelelően az alacsonyabb árú termékektől egészen az exkluzív gyöngycsodákig terjed.

Tahiti gyöngyök

Milyen gyöngyékszer trendek jellemzőek manapság?

Az egyik legkedveltebb gyöngyfajta manapság az édesvízi tenyésztett gyöngy. Ezek kaphatóak a rózsaszín különböző árnyalataiban, pezsgő színben és különböző szürkés színekben is. A 13-14 mm-nél nagyobb gyöngyök már ritkaságszámba mennek, az áruk ennek megfelelően magasabb, de így is megtalálják a gazdájukat. A mai nők egyre modernebbek és önállóbak. Olyan gyöngy ékszert viselnek, amelyek illenek hozzájuk és az egyéniségüket hangsúlyozzák. Szeretik a különlegesebb és feltűnő darabokat, nem riadnak vissza a nem hagyományos megoldásoktól. Én a kisebb édesvízi gyöngyöket használom nagyon szívesen pl. a gyöngy fülbevaló kollekcióimban, amelyek szintén ezt a feltűnőbb vonalat képviselik.

Miért egyik kedvenc ihletőm a gyöngy?

A gyöngy annyira különleges, tényleg a természet csodája. Az egyetlen olyan ékszer alkotóelem, amelyet a természet készen nyújt nekünk és változtatás nélkül felhasználható. Ezen kívül az érintetlen természet szimbóluma is. A kagylók, amelyek a gyöngy bölcsői is, rendkívül érzékenyen reagálnak környezetükre, a legkisebb környezetszennyezést is megérzik. A tenyésztés során is csak a legtisztább, tápanyagokban gazdag vízben maradnak életben. Ezért ökológiailag is egy tiszta termékről van szó.

Gyöngykagyló

Minden gyöngy más, mint ahogyan a viselője is. Én főleg ezüsttel szeretem kombinálni, számomra vonzó ellentét a gyöngy selymes fénye, amelyet szépen ellenpontoz az ezüst hideg fényessége. Egy letisztult, minimalista formának is kölcsönözhetünk egy kis eleganciát, ha gyönggyel kombináljuk. Van a kollekciómban olyan gyöngy fülbevaló, amely egy egyszerű ezüst formából indult, de egy vagy több gyöngy hozzáadásával kifinomultságot és nőiességet sugároz.

Gyöngyökkel díszített ezüst karika fülbevaló

Számomra izgalmas viselési mód, és ezt szeretem a gyöngy ékszereim tervezésénél is hangsúlyozni, ha valaki aszimmetrikus módon hordja az ékszert, az egyik fülben pl. egy gazdagon berakott gyöngy fülbevalót visel, a másikban párként pedig csupán egyetlen kis gyöngy pompázik.

gyöngyös ezüst fülbevaló lányokon
Veronika Vallus – gyöngy fülbevaló kollekció