+36-30-6250126 info@veronikavallus.com

Ha ezüstről beszélünk, akkor általában felbukkan két kifejezés, a sterling ezüst, illetve a színezüst. De vajon van különbség és ha igen, akkor mi is a különbség a két anyag között? Eddig úgy hitted, hogy a sterling ezüst és a színezüst egy és ugyanaz? Hát ez tévedés, ez két különböző anyag, más összetétellel, más élettartammal és más felhasználási móddal.

De mik ezek a különbségek, jobb az egyik a másiknál, minőségbeli eltérés van a két anyag között? Ha ezüst ékszert szeretnél venni, akkor melyiket kellene választani? Ebben a cikkben választ adunk ezekre a kérdésekre és megpróbáljuk kicsit tisztázni a képet.

Az ezüst, ez a gyönyörű, csillogó fém mindig is a jómód és gazdagság jele volt. Mint az arany, az ezüst is előfordul elemi formában, bár ritkábban, inkább különböző szulfidásványokban található.  Már évezredekkel ezelőtt is készítettek belőle ékszert, edényeket, majd i.e. 400-tól a görögög  már pénzérméket is gyártottak belőle.

Első pillantásra lehetetlen megkülönböztetni a színezüstöt a sterling ezüsttől.

Színezüst

A színezüst kémiai elem, a periódusos rendszerben a jele Ag. Tehát minden tárgy, amely színezüst, az 99,9 % ezüstből áll. Csak nagyon kis mértékben tartalmaz más elemeket, ( csupán 0,1 %-ban). Meglehetősen lágy és ennél fogva nehezen formázható, ezért kevésbé alkalmas mindennap használatos tárgyak vagy különlegesebb formájú tárgyak előállításához. A lágyság egyben azt is jelenti, hogy nagyon sérülékeny, könnyen hajlik, sérül vagy deformálódik. Ez az oka, hogy a színezüstöt általában nem használják míves, finom ékszerek készítéséhez.

A színezüst jelzése a 999-es szám, ami azt jelenti, hogy színezüst tartalma 99,9 %.

Sterling ezüst

Ha a színezüst a lehető legtisztább ezüst, akkor ebből az következik, hogy a sterling ezüst nem annyira tiszta? A sterling ezüst tulajdonképpen egy ötvözet, amikor más fémmel kombinálják a színezüstöt. Ez az ezüst 92,5% -ban tartalmaz ezüstöt, és 7,5 %-ban valamilyen ötvözetet, általában rezet, vagy cinket. Ezeknek a hozzáadott fémeknek köszönhetően a sterling ezüst jóval erősebb és tartósabb. Sokkal könnyebb vele dolgozni, a tárgyak formatartóak és kevésbé sérülékenyek. Természetesen nemcsak ékszerek, hanem gyönyörű dísztárgyak, vagy evőeszközök is készülnek belőle.

Miért feketedik?

A sterling ezüst könnyebben feketedik, mint a színezüst. A feketedés természetes kémiai folyamat, a levegővel való érintkezés következménye, illetve annak, hogy a sterling ezüstben található fémek könnyebben szulfidálódnak. A közhiedelemmel ellentétben az ezüst nem oxidálódik, hanem szulfidálódik. Az ezüst reakcióba lép a levegő kén tartalmával és az vékony réteget képez az ezüst felületén. Mivel a színezüsthöz képest a sterling ezüst több másfajta fémet is tartalmaz, ezért a szulfidálódás is erőteljesebben jelentkezik. Ez a réteg finom puha ruhával könnyedén letörölhető. https://www.veronikavallus.com/ezust-ekszer-tisztitasa/

Ha ezüst ékszerünket nem használjuk, érdemes önzáró zacskóban tartani, amivel elkerüli a levegővel való érintkezést. Így tovább megtartja csillogó felületét.

A sterling ezüst jelölése a 925, azaz 92,5% színezüst mellett 7,5% másfajta fém található benne.

Most, hogy összefoglaltuk a színezüst és sterling ezüst tulajdonságait, azt hiszem érthető, hogy ékszerkészítő ötvösként sterling ezüsttel dolgozom. Ékszereimnél minden alkalommal feltüntetem, hogy milyen fémből készül. Szeretek ezüsttel dolgozni, de természetesen aranyból is szívesen elkészítem a megrendelt ékszereket.

Ha kérdésed volna, keress elérhetőségeim egyikén!